hoe lang mag een borstprothese blijven zitten? Zes redenen om JE borstimplantaten te laten vervangen
hoe lang mag een borstprothese blijven zitten? wanneer moet ik mijn borstimplantaten vervangen?
Borstimplantaten hebben geen vervaldatum, maar ze gaan ook niet oneindig lang mee.
Hoe vaak u uw borstimplantaten vervangt en waarom u besluit ze te vervangen, hangt echter af van individuele factoren zoals:
- je leeftijd,
- je gezondheid / levensstijl,
- je persoonlijke voorkeuren én
- de expertise van uw plastisch chirurg.
Waarom zou JE overwegen om JOUW borstimplantaten te laten vervangen?
Elk geval is anders, maar in deze blog vermelden we zes van de meest populaire redenen waarom vrouwen besluiten om hun borstimplantaten te laten vervangen.
Klik ook hier voor verdere informatie over prothesewissel.
1. JE wil de grootte of vorm van JE borstEN wijzigen
- De meest voorkomende reden voor het wisselen van implantaten is het veranderen naar een andere grootte, vorm of type van prothese.
- Je herinnert je nog wel goed het moment dat je je implantaten voor het eerst kreeg en hoe blij je was met je nieuwe borsten. Maar door gewichtsverlies, ouderdom (menopauze), borstvoeding,... neemt de hoeveelheid borstklieren af ("atrofie") waardoor borsten, ondanks de aanwezige prothesen, van grootte en vorm veranderen. Om deze reden kiezen sommige vrouwen na verloop van tijd voor nieuwe borstimplantaten.
- Borstimplantaten hebben de laatste decennia een zeer grote positieve evolutie ondergaan o.a. naar veiligheid en natuurlijke look and feel. Mogelijk zal je overwegen om een borstwissel te doen om uw oude prothesen te vervangen door de nieuwste soort prothesen.
- Hieronder kan je de voor- en na foto's zien van een prothesewissel: bij deze patiënte werden de prothesen vergroot van 265cc (bovenste foto's) naar 345cc (onderste foto's).
2. JOUW borsten beginnen te hangen
- Borsten beginnen van nature te hangen met de leeftijd, ook als je implantaten hebt. Na verloop van tijd zal de zwaartekracht haar tol eisen.
- Snel gewichtsverlies en zelfs gewichtstoename kunnen ook het uitzicht van je borsten beïnvloeden. Als je plotseling veel gewicht verliest of krijgt, kan je verslapping of striae rond je implantaten zien.
- Zwangerschap / Borstvoeding kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan veranderingen in de borsten, omdat de hoeveelheid borstweefsel zich tijdens de zwangerschap uitbreidt en vervolgens krimpt nadat je bent bevallen of geen melk meer produceert. Dit kan invloed hebben op de vorm van je borsten.
- Ongeacht waarom je borsten van vorm zijn veranderd, wil je misschien het uiterlijk van je implantaten verbeteren en je borsten verjongen wanneer ze beginnen te zakken.
- Een veel gehoorde foute redenering is dat hangende borsten kunnen verbeterd worden door er een grotere prothese in te steken. Zonder borstlift, zal deze grotere prothese net het tegenovergestelde doen nl. de borsten nog meer doen hangen.
- Hieronder kan je de voor- en na foto's van een borstlift-prothesewissel zien van een patiënte van Dr Nelissen, die in het verleden een borstvergroting met 380cc had laten doen. Deze prothesen werden nu vervangen door prothesen van 240cc en de borsten werden gelijktijdig gelift.
3. je hebt KAPSELPROBLEMEN
- De vorming van een kapsel of membraan rond de borstimplantaten is een volkomen normale reactie van het lichaam (op het vreemde voorwerp) en is dus op zich geen complicatie.
- In sommige gevallen zal dit kapsel echter gaan verharden ("kapselcontractuur"), en dan spreken we wel van een abnormale reactie en een mogelijke complicatie.
- Kapselcontractuur zorgt er niet alleen voor dat de borst harder aanvoelt, maar zorgt er ook voor dat de borsten er ongelijker uitzien en hoger op de borst worden gepositioneerd. Wij noemen dit ook al eens "het harde ballen-effect", omdat de borsten eruit zien als harde ballen.
- De kans op kapselcontractuur is niet groot. De door ons geplaatste Motiva borstimplantaten hebben zelfs slechts een 0,5% risico. Om die reden geeft de fabrikant een garantie tegen kapselcontractuur.
- Kapselcontractuur treedt meestal op binnen de 2 jaar. Sommige vrouwen merken de verharding al binnen zes maanden. Er is geen manier om te voorspellen wie kapselcontractuur zal ontwikkelen of wanneer het zal optreden. Daarom benadrukken wij altijd het belang van het nakomen van de gratis controle-afspraken (waarvan 4 in het eerste jaar na de borstvergroting).
- Om kapselcontractuur aan te pakken, moeten je borstimplantaten worden vervangen en moet een kapselcorrectie worden uitgevoerd om het littekenweefsel te verwijderen.
4. je borstimplantaten zijn gescheurd
- Dit is een voor de hand liggende reden om uw implantaten te laten vervangen, ook al is deze zeldzaam.
- Het scheuren van siliconenimplantaten kan moeilijk vast te stellen zijn, omdat het gelachtige materiaal van implantaten hen in staat stelt hun vorm te behouden, zelfs als ze scheuren. Je zal een breuk dus niet zelf kunnen diagnosticeren en daarom is het belangrijk om je implantaten jaarlijks te laten controleren.
- Een MRI is de beste manier om erachter te komen of jouw siliconenimplantaat nog steeds standhoudt. Dit kan een gedoe lijken, maar je wil een gescheurd implantaat niet behouden. Het is beter om je implantaat te vervangen en dit probleem snel aan te pakken. Je kan het onderzoek bovendien koppelen aan de aanbevolen periodieke borstkankerscreening.
- Maar zelfs met een MRI kan er soms geen uitsluiting worden gegeven. We hebben al gevallen gekend waar de MRI (voorzichtigheidshalve) op een "mogelijke" ruptuur wees, terwijl de prothese toch volledig intact bleek bij de verwijdering.
5. je implantaten beginnen te "ripplen"
- "Rippling" is een andere mogelijke reden waarom je misschien een borstimplantaat wil laten vervangen.
- Rippling = het verschijnen van zichtbare implantaatranden onder de huid, vergelijkbaar met een "golfplaten"-patroon. Dit komt vooral voor bij patiënten met dunne of verminderde ("atrofie") borstweefsels ten gevolge van ouderdom, borstvoeding, vermagering,...
- De nieuwste generatie implantaten hebben een meer samenhangende gel en zijn vollediger gevuld, waardoor het risico op "rippling" sterk is verminderd.
- In deze gevallen kan er ook geopteerd worden voor een hybride borstvergroting, waarbij lokaal op de juiste plaatsen vetinjecties worden toegediend (lipofilling).
6. je bent niet Of niet meer tevreden met de resultaten van je vorige borstvergroting
- Ten slotte zijn sommige vrouwen gewoon niet tevreden met de resultaten van hun borstvergroting. Daarom is het zo belangrijk om de beste plastisch chirurg in uw omgeving te vinden en een één-op-één consult te hebben.
- Met de juiste communicatie voor de ingreep heb je een betere kans om de look te krijgen waar je voor gaat en tevreden te zijn met de resultaten van je operatie.
- Een ervaren plastisch chirurg zal het borstimplantaat bovendien op de juiste manier plaatsen, wat asymmetrie en verschuiving van de implantaten voorkomt.
- Veel vrouwen wensen een borstvergrotingsoperatie om bestaande ongelijkheden in hun borsten te corrigeren. Een borstvergroting zal je borsten niet perfect maken, maar het kan helpen je borsten meer symmetrisch te maken als de juiste implantaten worden gekozen. In sommige situaties kan de vorm en structuur van je ribbenkast ook bijdragen aan assymetrie, dus hier zal rekening mee moeten worden gehouden. "Meten is weten": dit is ook de reden waarom bij ons iedere patiënte uitgebreid wordt gemeten en gefotografeerd om het juiste uitgangspunt vast te leggen.
WAT KAN je ZELF DOEN OM je BORSTIMPLANTATEN ZO LANG MOGELIJK TE BEHOUDEN?
- Het kiezen van de juiste plastisch chirurg heeft een grote invloed op de vraag of en wanneer je een prothesewissel moet krijgen. Hoe bekwamer uw plastisch chirurg is (en hoe meer ervaring hij/zij heeft met borstvergrotingen), hoe langer je je borstimplantaten zal kunnen houden.
- Het plannen van controle-afspraken en het uitvoeren van zelfonderzoeken kan ook hun levensduur verlengen.
Bron: Deze tekst is een bewerking van de bijdrage op de website van de American Society for Plastic Surgeons door Plastisch Chirurg Dr Paul Vitenas, Jr., MD, Houston, Texas.
Klik ook hier voor verdere informatie over prothesewissel in de Global Care Clinic.
MEER INFORMATIE?
Klik hier voor meer informatie over: