Hoe kies JE een goede plastisch chirurg?
Insider tips en vragen die je zeker moet stellen BIJ het kiezen VAN EEN PLASTISCH CHiRURG
Na lang wikken en wegen heeft u besloten om een bepaalde esthetische behandeling te laten doen...
Volgende vraag is nu: waar en door wie laat u zich behandelen?
In het begin zal je het bos niet door de bomen zien, omdat een eenvoudige Google opzoeking al zoveel mogelijke resultaten geeft.
… Hoe pak je dit dan aan?
Hoe beslis ik nu verder welke arts of kliniek ik kies voor mijn behandeling?
Er zijn verschillende criteria om te bepalen of een bepaalde plastisch chirurg geschikt is voor u en uw behandeling. Wij delen hierna graag als leidraad enkele concrete insider tips en vragen voor het selecteren van een goede plastisch chirurg:
1. IS DE ARTS GECERTIFICEERD ALS PLASTISCH CHIRURG
Check altijd eerst wat de beroepstitel en opleiding is van uw behandelaar.
Heb je te maken met een “Plastisch Chirurg” of met een “Cosmetisch/Esthetisch Arts/Chirurg”? In een vorige blog verklaarden we het verschil tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch of esthetisch arts. Het is een belangrijke eerste indicatie om te weten of uw arts de vereiste opleiding heeft gehad om deze esthetische behandeling uit te voeren.
2. WELKE ERVARING HEEFT DEZE PLASTISCH CHIRURG, MEER BEPAALD VOOR MIJN BEHANDELING?
Zoek een plastisch chirurg met aanzienlijke relevante ervaring in de specifieke behandeling waarin u geïnteresseerd bent. Ervaren plastisch chirurgen zullen meestal een sub-specialisatie hebben binnen de plastische chirurgie bijvoorbeeld esthetische plastische chirurgie (bijv. neuscorrecties, borstvergrotingen,…) of reconstructieve plastische chirurgie (bijv. brandwonden).
Onderzoek daarbij ook of uw plastisch chirurg nog maar pas zijn/haar "eerste stappen" zet in deze wereld of al jarenlang aan zijn/haar goede naam en ervaring heeft getimmerd?
3. VOLGT DEZE PLASTISCH CHIRURG CONTINUE BIJSCHOLING OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN ALLE NIEUWE MEDISCHE ONTWIKKELINGEN?
Volgt uw plastisch chirurg permanente medische opleidingen en congressen over het vakgebied en de behandeling die u wenst te laten doen? Of is hij/zij “vastgeroest” zonder mee te willen gaan in de vele evoluties in de sector?
Lees de website van de behandelaar of de kliniek goed na. Hier vind je vaak interessante informatie over de opleiding, specialisatie en de ervaring van de plastisch chirurg, hoe lang deze al actief is, de bijscholingen en congressen die deze volgt, de voor- en na foto’s van de behandelingen waarin deze gespecialiseerd is,…
4. ZIJN ER KEURMERKEN VOOR PLASTISCHE CHIRURGIE?
Het lidmaatschap van bepaalde erkende beroepsorganisaties kan beschouwd worden als een keurmerk voor plastisch chirurgen.
Wij raden aan zeker de volgende te controleren:
• RBSPS (Royal Belgian Society for Plastic Surgery): Dit is sinds 1955 de belangrijkste beroepsorganisatie voor de Belgische Plastisch Chirurgen. Tegenhanger van de Nederlandse NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgen).
• ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery): Sinds 1970 bestaande internationale organisatie van Esthetisch Plastisch Chirurgen. Deze vertegenwoordigt rond de 1.500 plastisch chirurgen wereldwijd en organiseert ook meerdere congressen. Men kan enkel lid worden op uitnodiging en na een uitvoerige screening.
• American Society of Plastic Surgeons (ASPS): Deze in 1931 opgerichte organisatie is de grootste beroepsorganisatie voor plastische chirurgie ter wereld.
Het lidmaatschap van dergelijke organisaties biedt niet alleen de mogelijkheid op continue bijscholing en opleidingen maar ook nuttige connecties met collega-plastisch chirurgen om eventueel te overleggen over bepaalde behandelingen.
5. VERMIJD “grote KETEN” KLINIEKEN
Meer en meer zien we grote “keten” privéklinieken terug met meerdere locaties, heel veel ingehuurde behandelaars en vaak ook bodemprijzen.
Vaak worden deze vanuit een zeer commerciële invalshoek gerund, dikwijls door niet-artsen. U zal hier dan ook (tijdelijk) ingehuurde artsen terugvinden die ofwel aan het begin van hun carrière staan (en hier de relevante ervaring proberen uit te bouwen, alvorens een eigen praktijk op te starten) ofwel een minder goede referentie hebben (en daarom ook geen eigen praktijk hebben kunnen uitbouwen).
Het is zoals kiezen tussen een low budget hotel waar de service en de accommodatie overeenstemmend zijn en waar je als nummer wordt behandeld of een boetiekhotel waar de eigenaar u met hart en ziel de beste ervaring probeert te geven.
6. WELKE REFERENTIES VIND IK TERUG OVER DEZE PLASTISCH CHIRURG?
In een sector waar nog veel mensen liever geheim houden dat ze iets laten doen (vooral in België), is het soms moeilijk om een mond aan mond reclame te krijgen.
Daarom is het nuttig om online recensies en getuigenissen van andere patiënten te lezen.
Lees zowel de positieve als de negatieve reviews na over een bepaalde kliniek en behandelaar. Doe dit wel met een gezonde portie relativering en filter de reviews zoals je zou doen met andere soorten reviews. Lees ook de reacties van de kliniek zelf op eventuele negatieve reviews.
Mogelijke bronnen van reviews voor plastische chirurgie zijn:
• Google: Google dus op “naam arts of kliniek + reviews”,
• Facebook pagina van de arts of kliniek,
• online boekingssysteem van de arts bijvoorbeeld Doctena,
• forums,
• de website van de kliniek (voor de positieve reviews😊).
7. GA OP CONSULT BIJ MEERDERE KLINIEKEN/ARTSEN.
Maak een consultatie afspraak bij alle klinieken/artsen op uw short list. Alleen zo kan je weten met welke plastisch chirurg jij de beste klik hebt.
Vaak zal je ter plaatse ook een betere ‘look and feel’ krijgen van de kliniek dan door enkel op de website te kijken.
Uiteindelijk is het puur persoonlijk met wie je de beste klik krijgt. Zelfs als u exact dezelfde behandeling krijgt als uw buurvrouw, kan het zijn dat u geen klik heeft met haar plastisch chirurg. Het is een zeer individuele ervaring, dus wat goed aanvoelt voor uw buurvrouw, is misschien niet logisch voor jou.
8. EERSTE INDRUK
Je wil zeker zijn dat er goed voor jou zal worden gezorgd. De eerste indruk is daarom vaak heel belangrijk.
-
Voel ik me welkom?
- Is iedereen vriendelijk?
- Trekken ze hun tijd uit voor mij en mijn (zelfs banaal lijkende) vragen?
- Voel ik vertrouwen in deze personen?
9. OPEN COMMUNICATIE
Kies een chirurg met wie u een open en comfortabele communicatie heeft. De chirurg moet bereid zijn om uw vragen te beantwoorden en eventuele zorgen of angsten te bespreken.
10. EEN PLASTISCH CHIRURG MAG (moet) OOK NEE (kunnen) ZEGGEN
Wees ook niet teleurgesteld wanneer een plastisch chirurg de door u geplande behandeling juist afraadt.
Vaak moet u zelfs blij zijn dat de plastisch chirurg niet zomaar toegeeft aan uw beoordeling en snel een behandeling uitvoert die eigenlijk niet geschikt is voor u. U spaart er wellicht veel geld en teleurstelling mee uit.
Een goede plastisch chirurg zal ook niet twijfelen om u door te verwijzen (naar een andere arts) indien deze beter geschikt zal zijn en/of meer ervaring heeft met een bepaalde behandeling.
11. KIES EEN PLASTISCH CHIRURG WIENS RESULTATEN U AANSPREKEN
Smaken verschillen. Om die reden kan je niet alleen verder gaan op de aanbeveling van een vriend of kennis maar moet je ook op basis van de resultaten van een bepaalde arts kunnen nagaan of dit jouw esthetische smaak is.
Dit kan je doen door tijdens het bekijken van de voor- en na foto’s op de consultatie duidelijk te maken wat jij mooi en niet mooi vindt.
Van belang is ook dat deze foto’s eerst goed uitgefilterd worden door de plastisch chirurg zodat deze vergelijkbaar zijn met jouw lichaamskenmerken, jouw leeftijd,… Want anders vergelijk je met de verkeerde voorbeelden en krijg je verkeerde verwachtingen.
12. LOCATIE EN FACILITEITEN
Onderzoek de locatie van de kliniek en de faciliteiten die worden aangeboden, zoals de hygiëne en veiligheid van de kliniek, en of de kliniek is uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur.
- Worden de ingrepen in een geaccrediteerde chirurgische faciliteiten uitgevoerd?
Ook al lijkt een bepaalde ingreep redelijk standaard, moet u toch altijd controleren of er een volwaardige operatiefaciliteit wordt aangeboden.
In het geval van een privékliniek (dit zijn de niet-publieke ziekenhuizen) in België, check dan zeker of deze het BSPC (Belgian Society for Private Clinics) keurmerk heeft. Deze verenigt de top van de Belgische privéklinieken in plastische en esthetische chirurgie.
- Is er een vaste anesthesist aanwezig? Of wordt enkel sedatie verdoving (slaaproesje) aangeboden? De aanwezigheid van een ervaren anesthesist is zeker een must voor bepaalde behandelingen.
13. KOSTEN
Het is belangrijk om de kosten van de behandeling te bespreken en te begrijpen welke kosten al dan niet zijn inbegrepen.
Kies echter niet alleen op basis van kosten, omdat de kwaliteit van de zorg en het eindresultaat veel belangrijker zijn.
Bij een te lage prijs is er meestal een “catch” bijvoorbeeld mindere kwaliteit van prothesen, een minder ervaren arts, …
14. NAZORG
Controleer ook of de plastisch chirurg een duidelijk plan heeft voor uw postoperatieve zorg, inclusief follow-up bezoeken en nazorg.
- Zal mijn plastisch chirurg / kliniek goed bereikbaar zijn bij een eventueel post-op probleem?
- Zal mijn plastisch chirurg sowieso nog werkzaam zijn bij de kliniek waar ik mijn operatie laat doen? Of is het een grote privékliniek of keten met een hoog verloop van artsen? U zal dan wel gezien worden door een collega maar dit zal nooit hetzelfde zijn want niemand lost graag de problemen van een ander op.
15. RED FLAGS
We geven tenslotte nog enkele “red flags” mee, bijzondere aandachtspunten waarom beter NIET te kiezen voor een bepaalde plastisch chirurg of kliniek:
- Slechte telefonische of online bereikbaarheid (bijv. geen website).
- Je krijgt de behandelende arts niet te zien tijdens je consult. Of je krijgt plots een andere behandelaar tijdens de ingreep dan degene die jouw consult deed.
- Je krijgt geen bedenktijd of je kan al binnen de week behandeld worden. Laat je niet onder druk zetten om snel in te boeken. Ook niet bijvoorbeeld op basis van tijdelijke prijsacties. Dit is niet de sector om dit te doen.
Het blijft uw lichaam en uw gezondheid, waar je geen compromissen over mag maken. Plastische chirurgie kan een positieve levens-veranderende ervaring zijn, als het niet overhaast wordt. Ervaren plastisch chirurgen begrijpen dit en zullen u daarom niet onder druk zetten om een beslissing te nemen of u naar een procedure te haasten voordat u er zelf 100% klaar voor bent.
Neem je tijd, bezoek andere klinieken, informeer je… vooraleer je je besluit neemt. Maak desnoods een tweede consultatie afspraak bij dezelfde plastisch chirurg. Voor sommige behandelingen wordt dit zelfs verplicht door Dr Nelissen, vooraleer hij de behandeling wil doen.
Om dezelfde reden vermijd je ook best plastisch chirurgen die behandelingen of injectables doen bij schoonheidsspecialisten (op commissie) of op "botox home parties". Dit zijn meestal praktijken voor beginnende plastisch chirurgen of artsen en leiden vaak tot behandelingen onder druk.
- Je krijgt geen geschreven voorstel mee met de details van jouw behandeling bv. met de grootte van de prothese of het aantal cc (bij een borstvergroting) of vermelding van de stof die geïnjecteerd werd (bij injectables).
- Je krijgt geen geschreven totale kostprijs mee van de behandeling inclusief de kost van de operatiefaciliteit, anesthesie,... Controleer zeker of de verplichte BTW op esthetische ingrepen vermeld staat.
- Je krijgt geen 24/24u post-op contact nummer mee.
16. DE JUISTE VAKMENS
Wanneer je bijvoorbeeld een verbouwingswerk aan je huis wil laten uitvoeren, ga je op zoek naar een aannemer met de juiste specialisatie en kijk je ook naar de (online) reviews. Je gaat met andere woorden op zoek naar de “juiste vakmens voor de job”.
Waarom zou je dan voor je eigen lichaam minder streng zijn in het selecteren van de juiste vakmens?
Want net zoals in de wereld van de bouw, zitten er in onze sector spijtig genoeg ook nog heel wat beunhazen die niet de nodige bekwaamheid hebben maar door vlotte verkooppraat mensen in de val laten lopen.
Vooral voor esthetische behandelingen is het belangrijk dat je eerst goed screent door wie je wil behandeld worden. De vraag naar esthetische praktijken is in de afgelopen 10 jaar snel toegenomen. Dit trekt niet alleen artsen maar ook niet-artsen of niet gespecialiseerde artsen aan.
En toch zien we het nog te vaak in onze praktijk. Mensen komen voor een second opinion of voor een re-do (herstelbehandeling) nadat ze toch een eerste keer geen grondig onderzoek deden naar de opleiding en ervaring van hun behandelaar en zich nu te zeer schamen om terug naar dezelfde behandelaar te gaan.
We hopen dan ook dat deze tips u kunnen helpen met het screenen van uw ideale plastisch chirurg. Wij hebben de onze alvast gevonden 😊.