WAT IS HET verschil tussen een Plastisch Chirurg en een Esthetisch/Cosmetisch Arts/CHIRURG?
… Is dit dan niet hetzelfde?
1. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een “plastisch chirurg” en een “esthetisch/cosmetisch arts”?
Wij lichten het graag even toe.
1. PLASTISCH CHIRURG
- De titel “Plastisch Chirurg” is een beschermde titel in Europa. Het is ook een beschermde beroepstitel in België: “arts-specialist in de plastische, reconstructieve en esthetische heelkunde”.
- Deze titel mag dus alleen gebruikt worden door:
- artsen die na hun opleiding als basisarts (momenteel 6 jaren)
- nog een universitaire specialisatie (van minstens 6 extra jaren) tot Plastisch Chirurg hebben afgerond.
- Een Plastisch Chirurg heeft dus een langere en grondigere opleiding genoten dan een Cosmetisch Arts.
- Je kan deze beroepstitel dus beschouwen als een soort keurmerk in de plastische chirurgie.
2. ESTHETISCH/COSMETISCH ARTS/CHIRURG
- De titel “Esthetisch/Cosmetisch Arts” is geen officiële titel en mag in België door iedere arts gebruikt worden (minstens opleiding tot basisarts).
- In 2013 werd in België wel een bijkomende beschermde beroepstitel “arts-specialist in de niet-heelkundige esthetische geneeskunde” gecreëerd die een Basisarts kan krijgen mits het voldoen aan bijkomende voorwaarden. Deze (opleidings- en/of ervarings-)voorwaarden zijn echter tot op heden nog steeds niet uitgewerkt, waardoor deze beroepstitel dode letter blijft. Dit in tegenstelling tot Nederland waar het statuut van “cosmetisch arts KNMG” wel al verder is gereglementeerd.
- Bijgevolg kan op heden nog steeds elke arts (basisarts of specialist) in België de niet-erkende titel van ‘Esthetisch/Cosmetisch Arts’ uithangen van zodra deze enige interesse heeft in esthetische geneeskunde. Dit kan in principe zonder dat zij enige verdere opleiding hebben gevolgd.
- “Cosmetische Artsen” hebben dus geen wettelijk opgelegde esthetische opleiding gevolgd zoals een “Plastisch Chirurg”.
2. Waarom is dit verschil relevant?
Wie mag wat doen van esthetische behandelingen?
1. NIET-ARTSEN (SCHOONHEIDSSPECIALIST, VERPLEEGKUNDIGE, KAPPER,...).
- Recent (juni 2022) heeft de Hoge Hoge Gezondheidsraad opnieuw bevestigd dat het absoluut verboden is voor een niet-arts (bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist, een kapper, een verpleegkundige,...) om een medische ingreep te stellen doorheen de huid of de slijmvliezen.
- Als typische voorbeelden van verboden behandelingen worden daarbij gegeven: Botox, Fillers, Dermaroller, Plasmalift, Suspension threads (draadlift), diepe peeling, detatouage,... Ook een Needling met een bepaalde diepte (waarbij door de dermis wordt gegaan) is een mooi voorbeeld.
- Weet dus dat deze medische handelingen exclusief voorbehouden zijn aan artsen en verboden voor niet-artsen.
- Deze onwettige uitoefening van de geneeskunde kan strafrechtelijk vervolgd worden.
- In geval van problemen, sta je als “patiënt” of klant nergens. Deze “behandelaars” kunnen immers nooit verzekerd zijn voor deze handelingen en zijn bovendien niet bekwaam om eventuele problemen achteraf op te lossen.
- Spijtig dat er toch nog mensen in deze val lopen en dan vaak geen actie durven te ondernemen.
… Mag dan elke arts ook elk soort esthetische behandeling uitvoeren? Wat mag welke arts doen?
2. PLASTISCH CHIRURG
De “Plastisch Chirurg” is als enige bevoegd om alles te doen aangaande esthetische behandelingen, meer bepaald:
- heelkundige + niet-heelkundige esthetische behandelingen:
Heelkundige behandelingen zijn operaties bijvoorbeeld ooglidcorrectie, borstvergroting, neuscorrectie, facelift,...
Niet-heelkundige behandelingen zijn bijvoorbeeld inspuitingen met spierontspanners of fillers; medische peelings en needlings,...
3. ANDERE ARTS-SPECIALISTEN
Elke andere arts-specialist mag ook:
- alle esthetische behandelingen uitvoeren (heelkundig + niet-heelkundig)
- maar enkel op de regio's van het lichaam waarvoor ze specialist zijn, dus niet over het hele lichaam:
Voorbeelden:
De oogarts mag ook esthetische behandelingen en operaties doen in de regio van de ogen, maar zal bijvoorbeeld geen borstvergroting mogen doen.
De mond- kaak- en aangezichtschirurg mag ook esthetische behandelingen en operaties doen aan de regio van het gezicht en de nek, maar zal bijvoorbeeld geen buikwandcorrectie mogen doen.
De gynaecoloog mag ook esthetische operaties doen aan de borstklier, buikwandregio en vrouwelijke geslachtsorganen, maar zal bijvoorbeeld geen neuscorrectie mogen doen.
Deze arts-specialisten mogen dus “esthetische chirurgie” toevoegen op hun uithangbord, maar mogen dit enkel uitvoeren voor de specifieke anatomische regio waarin ze gespecialiseerd zijn. Zij mogen echter niet vermelden dat ze “Plastisch Chirurg” zijn want dat is een andere beschermde beroepstitel.
4. specialist-DERMATOLOOG
De specialist-dermatologen zijn enkel bevoegd voor:
- de niet-heelkundige esthetische behandelingen + een aantal opgesomde heelkundige esthetische behandelingen nl. haartransplantaties; lipofilling (binnen bepaalde grenzen); dermabrasie en liposuctie (binnen bepaalde grenzen).
- over het hele lichaam (met uitzondering van intramammaire inspuitingen).
5. de cosmetisch/esthetisch arts die enkel basisarts-huisarts is (dus geen van de voormelde specialisten)
Deze cosmetisch artsen zijn enkel bevoegd voor:
- de niet-heelkundige esthetische behandelingen + volgende heelkundige esthetische behandelingen (haartransplanties + lipofilling (binnen bepaalde grenzen))
- over het hele lichaam (met uitzondering van intramammaire inspuitingen).
Maar zolang de bijkomende beroepstitel van "arts-specialist in de niet-heelkundige esthetische geneeskunde" nog niet is uitgevoerd, wordt hier dus geen controle uitgeoefend op de ervaring of opleiding van deze artsen.
6. Hoe herken ik een erkende Plastisch Chirurg?
- Een echte “Plastisch Chirurg” heeft een RIZIV nummer eindigend op 210. Dit nummer kan je voor Belgische Plastisch Chirurgen opzoeken op de website van het RIZIV. Vaak zal dit ook vermeld worden op de website van de Plastisch Chirurg.
3. Is dit nu wel echt zo belangrijk dat ik dat allemaal natrek? Wat zijn de mogelijke risico’s?
Eigenlijk kunnen de gevolgen van uw keuze van behandelaar zeer ernstig zijn.
- Niet alleen mist uw behandelaar misschien wel de nodige kennis en ervaring waardoor je risico loopt op een fout gekozen of uitgevoerde behandeling.
- Bovendien zal deze niet verzekerd zijn voor deze handelingen. Een arts of een andere persoon (schoonheidsspecialist, verpleegkundige) die buiten hun wettelijke bevoegdheid gaan, zullen ook nooit gedekt zijn door hun aansprakelijkheidsverzekering (als ze die al hebben).
- Ook zal deze persoon vaak niet weten wat te doen bij een verkeerde behandeling, waardoor je letterlijk aan je lot wordt overgelaten.
- Wees ook extra voorzichtig wanneer je buiten Europa reist voor uw esthetische behandeling en controleer wat daar de regelgeving is. De titel Plastisch Chirurg is een beschermde titel in Europa maar daarom niet altijd in het buitenland.
4. ONS ADVIES
- Controleer altijd eerst wat de erkende titel is van uw behandelaar en of deze ook de nodige specialisaties, ervaring en opleiding heeft.
Heb ik te maken met een “plastisch chirurg” of een basisarts/arts-specialist die bijzondere interesse heeft in “esthetische behandelingen” (cosmetische arts/chirurg)?
- In dat laatste geval doe je best bijkomend onderzoek naar de ervaring en opleiding die deze Cosmetische Arts heeft in het esthetische domein: er zijn cosmetisch artsen die een jarenlange ervaring hebben en continu bijscholen, maar evenzeer kan je te maken hebben met iemand die slechts één workshop heeft gevolgd en nog geen relevante ervaring heeft.
- Ook is het zo dat een plastisch chirurg een stapje hoger kan gaan in het traject doordat deze ook heelkundige behandelingen kan aanbieden bijvoorbeeld een ooglidcorrectie als alternatief indien een behandeling met antirimpelinjecties geen voldoende resultaat meer geeft. Bovendien wordt een Plastisch Chirurg extra opgeleid in littekenbehandeling.
Klik hier voor verdere informatie over de opleiding en ervaring van uw Plastisch Chirurg Dr Nelissen.